25 мар. 2011 г.

А ось, нарешті, і ВІН!

Самець макропода!
Йому піврочку, і він ще й не думає будувати гнізда.


9 комментариев:

  1. Протягом години розігралася наступна драма.
    Класнична самиця, яка була однією з перших досвідчених мешканок акваріуму і яка вміє будувати величезні повноцінні гнізда, заслужила собі авторитет у самця тим, що не злякалася годівнички для живого корму, а їла з неї мотиля. У цей час самець і друга самка, які, очевидно, нічого подібного ніколи не бачили і злякалися годівниці, сиділи на дні, готові збирати після неї крихти.
    Таким чином, троє макроподів розділили акваріум і зайняли кожен свій кут, от тільки голуба самичка не схотіла сісти просто у прямому куті, а зайняла місце "на катеті" поближче до своєї улюбленої рясочки-лімнобіуму. Треба сказати, що за другої лідируючої самиці вона взагалі ніякого кута не мала, а тільки ховалася вже через три дні сумісного перебування. Голубу самичку макрик "дзьобає" і ганяє з її "місця", а класичну ні.
    Тільки що самець пустив кілька пузирів, типу "побудував гніздо" і пішов з якимсь ділом до класичної самички, так кілька разів. Але не бив, тож вона зі свого кута не рушила (з якого разу навіть прогулялася із ним до середини "катета"). Перевіривши обстановку на цьому боці, макропод-самець кожного разу плив до іншої, голубої самички і дзьобав її.

    ОтветитьУдалить
  2. Цирк на дроті:
    обом самичкам уже й потріпано, чи то фігурно повикушувано (?) хвости (дірочки всередині), чи так поламалися...
    Класичну відсадила, бо її потріпано більше - очевидно через те, що вона молодша і тендітніша. Тепер уже голуба йому гнізда будує, а він її в той кут заганяє і під нею весь час перевіряє, чи нема ікри щоб збирати.

    ОтветитьУдалить
  3. тьху, носяться по всьому акваріуму, попіднімали намул. одна неониха, мабуть, чогось наковталася з дна, знову її роздуло і плаває трохи вертикально (в неї таке час від часу буває)

    ОтветитьУдалить
  4. Класична самка у підсумку подрана. Голуба, таке враження, що втручається, коли самець дуже б"є класичну. Її самець сьогодні не б'є, але обох сьогодні заганяє на дно, бо за ніч набудував гнізд. Причому класичну заганяє брутально, мабуть, вона на повірку виявилася вразливіша. а голуба з самого початку досить досвідчена й дипломатична, то він її сьогодні не б'є, а тільки заганяє на дно. А їй на те плювати, вона випливає часто і безкарно, причому періодично вона розшукує другу геть перелякану самичку і виганяє її з-під листя подихати.
    Найцікавіше, що неони теж періодично хапають макрів за хвіст (!), а самця так просто під час його наїздів на самиць щипають за хвіст :)

    ОтветитьУдалить
  5. Повне враження, що втрьох вони просто одне одного боронять. Вчора я побачила, як самець розділяв двох самичок при конфлікті: підрізав і пропливав між ними. Сьогодні голуба самичка відіграє таку роль у нешуточних нападах самця на другу самичку.

    ОтветитьУдалить
  6. Довчора дві самички ховалися від самця за фільтр. Молодша класична ховалися зверху на фільтрі. Виявилася дуже побита (усі плавці надірвані, рана на боці) і явно нездатна надто метатися і хвилюватися поодинці, тож я її відсадила і роблю їй ванночки з марганцовки. Голуба не побита, бо більш спритна й сильна за самця. Сьогодні самець і голуба самичка почали нереститися. Самичка стала зовсім біла з блідими червоними смужками.
    Мені було цікаво, як самець може піднімати ікринки з акваріуму у гніздо, і я вирішила за цим постпостерігати. Але мені здалося, що він нічого не піднімає. Та ікра з середніх порцій, що сама піднімалася, та піднімалася. А ту, що падає, він з'їдає. Причому вчора і навіть сьогодні вранці йому явно не вистачало чогось у слині: гніздо не трималося і тануло, і не сягало такої висоти - а зараз воно вже і досить велике, і тримається принаймні на півсантиметра у висоту.

    ОтветитьУдалить
  7. ікру він запліднювати ще не може, бо з неї нічого не розвинулося за 2 доби і вона майжя уся зіпсувалася.
    Зате став на пару днів дуже добрий, самичок не бив ні в загальному акваріумі, ні у відсадних.
    Але як повернувся до прибраного загального - дуже розізлився і б'ється.

    ОтветитьУдалить
  8. Віднерестилися з другою самичкою, через дві доби прибрала ікру: знов-таки, нічого з неї не виходить, по-моєму.
    Звичайно, б'ються вони все рівно, весь час розборки...

    ОтветитьУдалить
  9. Знову відклали ікру з голубою самичкою.
    З 30 березня до 15 квітня - трохи більше ніж 2 тижні...

    ОтветитьУдалить