28 нояб. 2010 г.

Цвіркунів усе меншає...

Сьогодні відправилися у смітник ще два. Це були, по-моєму, вже не самці... Можливо, це якась партеногенетична популяція. Я читала, що у Франції у популяціях коників немає самців:
Еще один интересный бескрылый (или с недоразвитыми крыльями) кузнечик обитает в наших европейских и сибирских степях — дыбка. Ростом она крупнее многих в своем отряде — до 8 сантиметров. Зеленая дыбка прячется в траве и часами сидит, как богомол, неподвижно, поджидая добычу — других кузнечиков, саранчу, сверчков, жуков, клопов... И хватает их ловко, как богомол: в крепкий обхват зазубренных передних ножек. Редко попадаются самцы дыбок. Во Франции, например, живут вообще, по-видимому, только самки этих кузнечиков. Как же они без самцов размножаются? Партеногенетически, то есть яйца развиваются неоплодотворенные.   (сайт про комах з книгою ентомолога Акімушкіна)
Причина загибелі цвіркунів, по-моєму, у першого - як я вже писала, невдала лінька. У другого дійсно щось схоже на те, як описують чи то нозематоз, чи то грибок. Мушу зазначити, що він сидів у так собі вимитій коробці з-під пончиків, де був жир і була цукрова пудра. Я читала, що їх прямо цукром підгодовують, то не надто старанно вимивала. Але вони двоє найменші відсаджені зразу почали прилипати до дна. Звичайно, їм там було не надто комфортно. Виживший відправився до баночки з-під йогурта, з поїлкою та кормом для котів. Оце я думаю... В кормі для котів "м'ясний" теж майже самий жир та всяке сміття...

І холодно для них тут, звичайно. Під самою батареєю поставлений термометр показує 23 при зачиненому вікні і увімкненій плиті.

Комментариев нет:

Отправить комментарий